fredag 5 mars 2010



DUKNINGSREGLER


Bestick

Är placerade utifrån och in mot tallriken, i den ordning de ska användas. 
Knivar och soppskedar ligger till höger och tas med höger hand. 
Gafflarna ligger till vänster, efterrättsbestick ovanför tallriken.

Om någon rätt ska ätas enbart med gaffel, t.ex hummer, ska den läggas till höger
















Glasen
Placera glasen i den ordning de ska användas, med början från höger.
Längst ut till höger står ett litet vattenglas (eller seltersglas som det också kallas).
Sedan kommer vinglas till förrätt, varmrätt, ost och efterrätt.
Enligt etikettsreglerna kan det se ut så här från höger:
  • Ett litet starkvinsglas för sherry till soppan.
  • Ett större glas för vitt vin till fiskrätten.
  • Ett något större glas för rött vin till varmrätten.
  • Ett mindre starkvinsglas för portvin till osten.
  • Till slut, ett glas för champagne till efterrätten.
Oftast är det ju bara högst två sorters vin till för- och varmrätten.

Om öl och snaps också serveras, ska snapsglaset stå längst till höger, sen ölglaset och sist vinglaset.


Serveringsregler

Allt torrt serveras från gästens vänstra sida.
Mat, sås, gelé, fromage, sorbet.

Allt vått serveras från gästens högra sida.

Soppa (i sin tallrik), buljongkopp, drycker.

Det gästen tar för sig av själv serveras från gästens vänstra sida.
Gästen tar då för sig, med hjälp av båda händerna, i ett eller två "tag" och lägger sedan tillbaka besticken snyggt och prydligt efter sig.

Fat med mat skickas motsols, buteljer/karaffer med drycker skickat medsols.

Servering av vin
Glas med rött vin fylls till två tredjedelar eller en bit från brädden, vitt vin till två tredjedelar eller något mindre.
Den som serverar av vinet skall hålla buteljen med rättvänd hand. Den andra handen (armen) placeras ofta bakom ryggen.


Glasen
Placera glasen i den ordning de ska användas, med början från höger.

Längst ut till höger står ett litet vattenglas (eller seltersglas som det också kallas). Sedan kommer vinglas till förrätt, varmrätt, ost och efterrätt.


Enligt etikettsreglerna kan det se ut så här från höger:

Ett litet starkvinsglas för sherry till soppan.
Ett större glas för vitt vin till fiskrätten.
Ett något större glas för rött vin till varmrätten.
Ett mindre starkvinsglas för portvin till osten.
Till slut, ett glas för champagne till efterrätten.
Oftast är det ju bara högst två sorters vin till för- och varmrätten.

Om öl och snaps också serveras, ska snapsglaset stå längst till höger, sen ölglaset och sist vinglaset.



Tallriken
Den tallrik som står mitt framför varje gäst kallas för kuverttallriken, eftersom den tillsammans med servett, bestick och glas bildar det som kallas kuvert.


Servetten
Ligger oftast till vänster om tallriken, eller mitt över den.


Assietten
Till vänster om tallriken står ibland en liten assiett, en tallrik för sallad men där kan också kuvertbrödet ligga.



Hur gör man på festen?



Håll i glaset!
Ett vinglas ska greppas om sin fot, med ett eller par 
fingrars stöd mot kupan. 
En hand runt kupan ger fläckar på glaset och förändrar 
temperaturen på vinet!

När får man dricka?
Bordsvatten dricker man av när man vill, också redan före 
välkomstskålen. Vinet dricks "fritt", först efter välkomsttalet och alla gäster skålat samtidigt 
med värden/värdinnan.

Hur häller man i?
Drycker serveras från gästens högra sida och maten från vänster. 
Glaset ska inte fyllas till bredden utan till två tredjedelar om det är rött vin, 
något mindre om det är vitt vin. Det beror bla på att temperaturen på vinet 
stiger så snart det hälls i glaset.

Duka ut
Serveringsfaten tas ut först från bordet. Använda tallrikar tas bort från höger sida, 
nya ställs fram från vänster, med vänster hand. När efterrätten serveras ska salt- och pepparkar tas bort från bordet.

Hur ska jag skåla?
Dags att smaka på vinet? Lyft glaset med överkanten ungefär i ögonhöjd, 
se den du skålar med i ögonen, drick samstämt en klunk vin, se varandra i 
ögonen på nytt och ställ ner glaset. Och man behöver inte ens säga ordet "skål" 
för att det ska vara riktigt

Tal under middagen 
Välkomsttalet hålls när gästerna hunnit ta en eller två tuggor av maten och 
avslutar talet med en gemensam skål. Tacktalet hålls av värdinnans bordskavaljer 
när middagen (efterrätten) lider mot sitt slut.

Servetten i knät!
Ligger oftast till vänster om tallriken, eller mitt över den. När man sätter sig 
till bords ska servetten alltid hamna i knäet, aldrig på bordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar